Koronavírus: V USA pribudlo za posledných 24 hodín 820 úmrtí na nový koronavírus

18.05.2020 Celý región

Washington 18. mája (TASR) - Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 820 úmrtí na nový druh koronavírusu. Celkový počet mŕtvych v krajine sa tak priblížil k hranici 90.000. Ukazujú to údaje, ktoré v nedeľu večer miestneho času zverejnila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa. Informovala o tom v noci na pondelok agentúra AFP.

Najnovší denný prírastok obetí koronavírusu je najnižší od 10. mája, kedy krajina zaregistrovala 776 mŕtvych.

Z údajov univerzity so sídlom v meste Baltimore, ktorá priebežne sleduje štatistiky o pandémii z celého sveta, bolo v Spojených štátoch doposiaľ potvrdených celkovo 1.486.376 prípadov nákazy.

USA sú krajinou, ktorú pandémia koronavírusovej choroby COVID-19 zasiahla najťažšie, pokiaľ ide o počet úmrtí i počet potvrdených prípadov infekcie. V sobotu večer tam hlásili 1680 obetí za uplynulých 24 hodín.
 
 

Južná Kórea zaznamenala 15 nových prípadov nákazy koronavírusom

Soul 18. mája (TASR) - Južná Kórea oznámila v pondelok 15 nových prípadov nákazy koronavírusom za posledných 24 hodín, čo podporilo nádeje, že šírenie infekcie v novom ohnisku súvisiacom s nočnými klubmi v Soule je na ústupe. Informovala o tom agentúra Yonhap.

Nové údaje, ktoré zverejnilo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC), zvýšili celkovú bilanciu pandémie v krajine na 11.065 infikovaných.

Južná Kórea zaznamenala jedno úmrtie, čím sa počet obetí koronavírusu v krajine zvýšil na 263.

KCDC uviedlo, že celkový počet uzdravených stúpol o 16 na 9904 ľudí.

Z nových prípadov bolo 10 dovezených zo zahraničia, čím sa ich celkový počet dostal na 1777.

Južná Kórea po niekoľkých týždňoch spomaľovania šírenia nákazy zaznamenala tento mesiac výraznejší nárast na približne 30 nových prípadov za deň. Väčšinu z týchto infikovaných spojili so znovuotvorenými nočnými klubmi v zábavnej štvrti Itchewon v hlavnom meste Soul. Počet návštevníkov týchto klubov medzi 24. aprílom a 6. májom sa odhaduje na 5000.

Zdravotnícke úrady zostávajú ostražité, čo sa sekundárneho a terciárneho prenosu koronavírusu týka. Otestovali už viac ako 61.000 ľudí, ktorí mohli byť infikovaní v znovuotvorených nočných kluboch vo štvrti Itchewon.
 
 
 

Juhoafrická republika hlási rekordný počet nových prípadov COVID-19

Johannesburg 18. mája (TASR) - Juhoafrická republika (JAR) v nedeľu oznámila 1160 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od prvého prípadu výskytu nákazy v krajine v marci, informovala agentúra AFP odvolajúc sa na údaje zverejnené ministerstvom zdravotníctva.

"K dnešnému dňu je celkový počet potvrdených prípadov COVID-19 v Juhoafrickej republike 15.515, pričom za posledných 24 hodín bolo identifikovaných 1160 nových prípadov," uviedlo ministerstvo vo svojom vyhlásení.

Takmer 60 percent z celkového počtu pripadá na turistami obľúbenú provinciu Západné Kapsko.

Počet obetí koronavírusu v krajine vzrástol od soboty o tri na 263.

JAR, ktorá je najpriemyselnejšou krajinou Afriky, má najvyšší počet infikovaných na ochorenie COVID-19 na kontinente. Na druhom mieste je Egypt, ktorý doteraz zaznamenal 11.719 prípadov nákazy a 612 úmrtí.

V Juhoafrickej republike od 27. marca platí jeden z najprísnejších tzv. lockdownov na svete, ktorý zahŕňa aj zákaz predaja cigariet a alkoholu. Krajina spustila stratégiu hromadného testovania, v rámci ktorej bolo doteraz otestovaných 460.873 osôb. Niektorí zdravotnícki experti však začínajú poukazovať na limity tejto vládnej stratégie, nakoľko na výsledky testov sa čaká až do dvoch týždňov.
 
 
 

Čína hlási sedem nových prípadov nákazy koronavírusom

Peking 18. mája (TASR) - Čína za nedeľu hlásila päť nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o dva viac ako deň predtým, informovala v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

Z nových prípadov dva boli diagnostikované v provincii Ťi-lin na severovýchode Číny, ktorá je v súčasnosti v čiastočnom tzv. lockdowne v dôsledku rozšírenia infekcie.

Obchodná metropola krajiny Šanghaj oznámila za nedeľu jeden nový prípad lokálneho prenosu, prvý od konca marca.

Ďalšie štyri nové prípady nákazy v pevninskej Číne boli cestujúci prichádzajúci do Vnútorného Mongolska na severe Čínskej ľudovej republiky zo zámoria.

V pevninskej Číne bol celkový počet potvrdených prípadov od 17. mája 82.954, zatiaľ čo počet obetí zostal nezmenený na úrovni 4633.

Čína tiež 17. mája oznámila 18 nových asymptomatických prípadov infekcie v porovnaní s dvanástimi deň predtým.

Čína do svojich štatistík o potvrdených prípadoch nakazenia koronavírusom nezahŕňa ľudí, ktorí síce majú pozitívny test, ale nevykazujú žiadne príznaky, ako je horúčka.
 
 
 

V ČR sa koronavírusom nakazilo 8475 ľudí, 298 pacientov zomrelo

Praha 18. mája (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Česku v nedeľu stúpol o 20 na celkových 8475. Nárast je najnižší za osem dní, zvyšuje sa však počet aktuálne chorých. Od stredy sa zvýšil o stovku na 2715. Počet obetí stúpol o dve na 298, vyliečilo sa 5462 ľudí.

S odvolaním sa na web ministerstva zdravotníctva o tom v pondelok informovali spravodajský portál Novinky.cz a Česká televízia (ČT).

Cez víkend sa výrazne spomalil denný prírastok vyliečených, v pracovných dňoch minulého týždňa to boli desiatky ľudí, cez víkend len jednotky, dodali Novinky.cz.

S úderom polnoci v ČR po 66 dňoch skončil núdzový stav. Niektoré opatrenia zavedené v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 už vláda zrušila, iné však v Česku stále platia, ako napríklad povinné nosenie rúšok či zákaz hromadných akcií.
 
 
 

Rusko zaznamenalo 8926 nových prípadov nákazy koronavírusom

Moskva 18. mája (TASR) - Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Rusku za uplynulých 24 hodín zvýšil o 8926 a dosiahol 290.678. Od začiatku mája je to prvýkrát, čo bol počet nakazených nižší ako 9000. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS.

V Rusku zaznamenali aj 91 ďalších úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje. Nákaze tam celkovo podľahlo 2722 osôb. Z ochorenia sa vyliečilo 70.209 ľudí, pričom za posledných 24 hodín prepustili z nemocníc 2836 osôb.

Najviac nových úmrtí bolo opäť zaznamenaných v Moskve (77) a päť ľudí zomrelo v Petrohrade.
 
 
 

V Maďarsku podľahlo ochoreniu COVID-19 ďalších 11 starších pacientov

Budapešť 18. mája (TASR) - V Maďarsku v uplynulých 24 hodinách podľahlo ochoreniu COVID-19 ďalších 11 starších pacientov trpiacich chronickými chorobami, pričom počet nakazených novým druhom koronavírusu stúpol na 3535. Uviedol to v pondelok krízový štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu.

V Budapešti od polnoci zrušili obmedzenie pohybu osôb a mimo hlavného mesta už môžu otvoriť hotely. Počet obetí koronavírusu stúpol na 462. Aktívnych nakazených evidujú 1673, z nich 568 je hospitalizovaných. Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 46 pacientov.

V hlavnom meste a v Peštianskej župe od pondelka zrušili obmedzenie pohybu osôb, stále však platí povinnosť poldruhametrových odstupov medzi ľuďmi a nosenie rúšok v obchodoch a vo vozidlách hromadnej dopravy.

Pre seniorov naďalej platí vymedzený čas nákupu v potravinových obchodoch, drogériách a lekárňach, a to od 09.00 do 12.00 h

Mimo Budapešti bolo obmedzenie pohybu osôb z dôvodu menšej koncentrácie nákazy zrušené už skôr. V hlavnom meste je už možné navštevovať terasy a záhrady reštauračných zariadení a mimo Budapešti aj vnútorné priestory. Hotely a ďalšie ubytovacie zariadenia môžu už prijímať návštevníkov mimo hlavného mesta a Peštianskej župy.

Aj ďalšie etapy uvoľňovania obmedzení budú aplikované najskôr mimo hlavného mesta a s dvojtýždňovým oneskorením i v Budapešti a Peštianskej župe.
 
 

Taliansko otvorilo reštaurácie, kaviarne, múzeá i väčšinu obchodov

Rím 18. mája (TASR) - Taliansko v rámci uvoľňovania opatrení zavedených v dôsledku koronavírusovej pandémie povolilo v pondelok otvorenie reštaurácií, kaviarní, múzeí a väčšiny obchodov, píše agentúra DPA.

"Návrat do normálu je niečo ako znovu sa učiť chodiť," napísal premiér Giuseppe Conte v liste pre denník Leggo.

"Krok za krokom, pozorne a opatrne, aby sme nespadli a nemuseli sa vracať späť. Taliansko bude opäť bežať," dodal.

Povolili sa takisto bohoslužby. Obyvatelia už po novom nemusia vypĺňať dotazník, v ktorom uvádzajú dôvod pobytu mimo domova. Cestovanie medzi jednotlivými talianskymi regiónmi je naďalej zakázané. Uvoľniť by sa malo od 3. júna. Vtedy by sa mal zmierniť aj režim na vonkajších hraniciach, čo znamená, že do Talianska budú môcť opäť zavítať zahraniční turisti.

Zákazníci musia vo všetkých otvorených prevádzkach dodržiavať prísne hygienické opatrenia a odstup najmenej jeden meter medzi sebou.

Pri vstupe do niektorých zariadení sa návštevníkom takisto meria telesná teplota.

Taliansko sa považuje za ohnisko koronavírusovej pandémie v Európe. Opatrenia obmedzenia pohybu zaviedlo 10. marca. K pondelku hlásia úrady takmer 32.000 úmrtí a 225.500 nakazených.

Plán uvoľňovania opatrení by mal pokračovať 25. mája, keď by sa mali otvoriť telocvične a plavárne. Kiná a divadlá sa podľa plánu otvoria 15. júna.
 
 

Koronavírus si vo svete vyžiadal už najmenej 315.270 obetí

Paríž 18. mája (TASR) - Nový koronavírus si od vlaňajšieho decembra vyžiadal po celom svete už najmenej 315.270 obetí. Vyplýva to z bilancie tlačovej agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov, ktoré boli k dispozícií v pondelok o 12.00 h SELČ.

V 196 krajinách a teritóriách bolo doposiaľ zaznamenaných 4.727.220 prípadov ochorenia COVID-19. Z tohto počtu sa už najmenej 1.700.000 ľudí vyliečilo.

Európa hlási najvyšší počet prípadov (1.901.173) a úmrtí (166.836) v dôsledku ochorenia COVID-19. Po nej nasleduje Severná Amerika (USA a Kanada) s 95.451 úmrtiami a 1.563.744 prípadmi nákazy.

Najmenej prípadov nákazy a úmrtí evidujú v Afrike (85,028 a 2,765) a Oceánii (8.402 a 127).

Medzi krajinami zaznamenali najvyšší počet úmrtí v dôsledku nového koronavírusu Spojené štáty. V USA tomuto ochoreniu podľahlo už 89.564 ľudí a nakazilo sa 1.486.742. Najmenej 272.265 ľudí sa uzdravilo.

Druhý najvyšší počet úmrtí zaznamenala Veľká Británia (34.636), ktorá hlási aktuálne 243.303 prípadov nákazy.

Po nej nasleduje Taliansko s 31.908 úmrtiami a 225.435 prípadmi nákazy, ďalej Francúzsko s 28.108 úmrtiami a 179.569 infekciami, Španielsko s 27.650 úmrtiami a 231.350 nakazenými.

Čína vrátane Hong Kongu a Macaa eviduje dohromady 4634 úmrtí a 82.954 infikovaných.

Údaje zozbierané agentúrou AFP od úradov jednotlivých krajín a od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pravdepodobne odrážajú iba časť zo skutočného počtu infekcií. Mnohé krajiny testujú iba najvážnejšie prípady.
 
 
 

V Poľsku otvorili kaderníctva, reštaurácie a bary

Varšava 18. mája (TASR) - V Poľsku v rámci ďalšej vlny uvoľňovania karanténnych opatrení v pondelok opäť otvorili kaderníctva, reštaurácie, bary, kaviarne a salóny krásy. Podľa agentúry DPA však budú musieť tieto prevádzky dodržiavať hygienické opatrenia a zachovávať bezpečné odstupy medzi zákazníkmi.

Podniky ako kaviarne, reštaurácie či bary musia zaistiť, aby sa na ploche štyroch metrov štvorcových nachádzal maximálne jeden zákazník. Z toho dôvodu v pondelok vyzerali stravovacie zariadenia v inak rušnej administratívnej časti Varšavy opustene. Niektorí ľudia si zvolili radšej možnosť vziať si svoje jedlo so sebou, čo bolo povolené aj počas trvania reštrikcií.

Preľudnené neboli ani kaderníctva, keďže zákazníci si museli termín vopred rezervovať, aby sa vyhli prípadnému čakaniu. Mnoho salónov v hlavnom meste preto na viac ako dva týždne hlási plnú obsadenosť termínov.

Otvorili sa tiež kryté športové haly, do ktorých môže súčasne vstúpiť len obmedzený počet osôb. Zvýšili sa aj limity počtu ľudí, ktorí môžu využívať vonkajšie športové zariadenia a cestovať verejnou dopravou.

Cez víkend poľské úrady zvýšili minimálny limit počtu ľudí, ktorí sa môžu zúčastňovať na bohoslužbách a zrušili povinnosť podstúpiť povinnú karanténu pre cezhraničných dochádzajúcich, ktorí vykonávajú lekárske profesie.

Na verejnosti stále platí povinnosť zakrývania nosa a úst a dodržiavanie sociálneho odstupu.

V ďalšej vlne uvoľňovania karanténnych opatrení Poľsko okrem iného plánuje tiež čiastočné otvorenie škôl.

Podľa ministra zdravotníctva Lukasza Szumowského vláda počas najbližších dvoch týždňov s veľkou pravdepodobnosťou rozhodne o možnosti zrušenia povinného nosenia rúšok vo vonkajších priestoroch, čo však bude záležať od nových údajov týkajúcich sa vývoja šírenia nákazy v krajine.

Od 1. júna nemocnice, ktoré doteraz liečili výlučne pacientov s ochorením COVID-19, opäť postupne prejdú do normálneho režimu spred pandémie.

V súčasnosti Poľsko eviduje 18.746 prípadov nového koronavírusu a vyše 929 úmrtí.
 
 

J. Powell: Ekonomika USA môže v 2. kvartáli klesnúť o vyše 30 %

Washington 18. mája (TASR) - Ekonomika USA môže v 2. kvartáli padnúť viac než o 30 %, uviedol to v televíznom rozhovore vysielanom v nedeľu (17. 5.) šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell. Nepočíta však s tým, že by sa najväčšia svetová ekonomika dostala do dlhodobej depresie ako počas veľkej hospodárskej krízy.

Powell priznal, že nezamestnanosť sa dostane na úrovne, na ktorých sa nachádzala v 30. rokoch minulého storočia, keď stúpla takmer na 25 %. Avšak povaha aktuálnej krízy, dynamika USA a sila ich finančného systému podľa neho pripravujú cestu pre výrazné zotavenie.

"Myslím si, že existuje isté pásmo očakávaní, ale tieto čísla sa zdajú správne, pokiaľ ide o to, aký bude vrchol," odpovedal Powell, či sa miera nezamestnanosti dostane na 20 % či 25 %. K perspektíve "druhej depresie" povedal, že podľa neho nie je pravdepodobná. Dodal, že medzi aktuálnou situáciou a veľkou hospodárskou krízou sú "fundamentálne rozdiely".

Powell v neodvysielanej časti rozhovoru podľa prepisu CBS povedal, že ekonomika USA môže pokojne klesnúť o 20 % aj 30 %. V 3. štvrťroku však očakáva zotavenie a návrat k rastu.

"Myslím si, že existuje veľká šanca, že rast v 3. kvartáli bude pozitívny. A tiež si myslím, že je rozumné počítať s rastom v druhej polovici roka," uviedol. Upozornil však, že oživenie nebude také razantné, aby sa ekonomika do konca roka vrátila na úroveň, na ktorej bola pred koronakrízou.

Medzi faktory, ktoré sú iné ako počas veľkej hospodárskej krízy, podľa neho patria stimulačné a záchranné opatrenia Fedu a Kongresu. Ďalším rozdielom je, že terajšiu krízu nevyvolalo spľasnutie bubliny cien aktív ani iné ekonomické fundamenty, ale samozmrazenie ekonomiky v snahe o zastavenie šírenia nového koronavírusu.

Reštriktívne opatrenia spôsobili, že počas uplynulých dvoch mesiacov požiadalo o podporu v nezamestnanosti 36,5 milióna Američanov. Miera nezamestnanosti stúpla na 14,7 % a pokračuje v raste.

"V tomto prípade vlády a centrálne banky po celom svete reagujú razantne a veľmi rýchlo" uviedol Powell. Dodal, že prepad síce bude veľmi prudký, ale mal by byť podstatne kratší než v 30. rokoch minulého storočia.

Atlantský Fed odhaduje, že doterajšie údaje z ekonomiky signalizujú v 2. kvartáli prepad HDP o 42 %.

Powell nechce špekulovať o tvare oživenia po skončení sa krízy, ale počíta s tým, že USA sa nakoniec dostanú tam, kde boli pred koronakrízou. Upozornil však tiež, že plné zotavenie bude zrejme možné až po objavení vakcíny proti novému koronavírusu.
 
 
 

Španielsko hlási 59 nových úmrtí na COVID-19

Madrid 18. mája (TASR) - Španielsko za uplynulých 24 hodín zaznamenalo 59 úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19, čo je menej ako 87 obetí hlásených v nedeľu. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník El Mundo.

Ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2 si v Španielsku podľa El Mundo celkovo vyžiadalo už 27.709 obetí na životoch a 231.606 ľudí sa ním nakazilo. Za posledný deň pribudlo 285 nových prípadov.

Šírenie nákazy v krajine vrcholilo začiatkom apríla, keď denne hlásili vyše 900 úmrtí. V nedeľu bol počet obetí prvýkrát od 16. marca nižší ako 100.

Španielska vláda od 11. mája začala s uvoľňovaním prísnych opatrení zavedených ešte v marci s cieľom zabrániť šíreniu nákazy.

Prísne opatrenia však zostali aj naďalej platiť v oblasti Madridu, odkiaľ hlásia najviac prípadov nákazy, ako aj na väčšine územia Katalánska a v častiach autonómneho spoločenstva Kastília a León.
 
 
 

ČR otvorí od 26. mája ďalšie hraničné prechody, kontroly budú náhodné

Praha 18. mája (TASR) - Česká vláda rozšíri od 26. mája počet hraničných prechodov, kde bude možné prekročiť hranice krajiny, pričom kontroly budú len náhodné. Ľudia sa však naďalej budú musieť preukázať negatívnym testom na nový koronavírus, ktorý nesmie byť starší ako štyri dni. Uviedol to v pondelok český minister vnútra Jan Hamáček, píše portál Novinky.cz.

Doteraz platilo, že kontrolované boli všetky osoby, ktoré prechádzali cez hranice. Toto opatrenie malo pôvodne zostať v platnosti do 13. júna.

"Na (zasadnutie) vlády na budúci pondelok pripravím materiál, ktorý umožní od 26. mája prechod na náhodné kontroly namiesto tých stálych. A otvorí sa viac hraničných prechodov," napísal pre Novinky.cz Hamáček. Na zmene sa v pondelok dohodla vláda ČR.

Hamáček nespresnil, ktoré hraničné prechody pribudnú k tým súčasným.

Pendleri dochádzajúci za prácou, nebudú musieť mať k dispozícii test na koronavírus starý štyri dni, ale bude im stačiť jeden test za mesiac, dodal Hamáček.

V utorok bude o otvorení hraníc s Rakúskom a Gréckom rokovať minister zahraničných vecí Tomáš Petříček - v prípade Grécka by sa tak mohlo stať od 1. júla. Petříček chce, aby sa do polovice júna otvorili hranice so všetkými štátmi susediacimi s Českom. Jeho cieľom je aj to, aby ľudia v lete mohli cestovať na dovolenku bez povinného absolvovania testu na prítomnosť nového koronavírusu, ako aj to, aby nemuseli po návrate do vlasti ísť do karantény.
 
 
 
 

Taliansko zaznamenalo 99 úmrtí na koronavírus

Rím 18. mája (TASR) - Taliansko v pondelok potvrdilo 99 nových úmrtí súvisiacich s nákazou novým koronavírusom, informovala agentúra AFP.

Denný prírastok úmrtí je podľa AFP najnižší od 9. marca, keď taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil uzavretie celej krajiny.

Ochoreniu COVID-19 v Taliansku podľahlo už celkovo 32.007 osôb, uvádza na svojej webovej stránke agentúra ANSA. Nakazených je 225.886 ľudí. Tento počet sa od nedele zvýšil o 451.

Taliansko v rámci uvoľňovania opatrení zavedených v dôsledku koronavírusovej pandémie povolilo v pondelok otvorenie reštaurácií, kaviarní, múzeí a väčšiny obchodov.

Povolili sa takisto bohoslužby. Obyvatelia už po novom nemusia vypĺňať dotazník, v ktorom uvádzajú dôvod pobytu mimo domova. Cestovanie medzi jednotlivými talianskymi regiónmi je naďalej zakázané. Uvoľniť by sa malo od 3. júna. Vtedy by sa mal zmierniť aj režim na vonkajších hraniciach, čo znamená, že do Talianska budú môcť opäť zavítať zahraniční turisti.

Zákazníci musia vo všetkých otvorených prevádzkach dodržiavať prísne hygienické opatrenia a odstup najmenej jeden meter.

Pri vstupe do niektorých zariadení sa návštevníkom takisto meria telesná teplota.
 
 
 

Irán tvrdí, že sa mu podarilo vyrovnať krivku šírenia nákazy

Teherán 18. mája (TASR) - Iránu sa podarilo vyrovnať krivku šírenia nákazy novým koronavírusom. V rámci 73. Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (WHA) to v pondelok uviedol iránsky minister zdravotníctva Saíd Namakí. Informovala o tom televízia CNN.

"Moja krajina bola nákazou tvrdo zasiahnutá, no krivku šírenia sme vyrovnali," povedal Namakí na virtuálnom zhromaždení WHA, ktoré je najvyšším rozhodovacím orgánom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

"Chcel by som tiež zdôrazniť zásadný význam celosvetovej solidarity v rámci snáh o zvládnutie pandémie a zabezpečenie včasného prístupu k liekom a vakcínam," dodal Namakí.

Minister taktiež poďakoval všetkým zdravotníckym pracovníkom pracujúcim v prvej línii boja proti vírusu.

Irán bol v prvej fáze pandémie jednou z najviac postihnutých krajín na svete. Podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa v Iráne celkovo zaznamenali najmenej 122.492 prípadov ochorenia COVID-19 a 7.057 úmrtí.

Islamská republika bojuje proti koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, od polovice februára, keď sa v krajine objavili prvé prípady nákazy. Experti z domova i zo zahraničia vyjadrujú pochybnosti nad hodnovernosťou oficiálnych štatistík o epidémii a tvrdia, že počty nakazených i obetí v skutočnosti môžu byť oveľa vyššie.
 
 

Vyberte región